2014. szeptember 3., szerda

Hogyan kezeld az átmeneteket?

Az élénk gyerekek csak nagyon kevés átmenetet viselnek el egy nap, főként ha ezek az átmenetek erőteljesek. Vidd túlzásba, és kiakadnak.  

Nézd meg figyelmesen a napodat. 

Gondold át az átmenetek számát amit beleszúrtál. Ha egy kirándulást terveztél, számold meg az alkalmakat, amikor ki és beszálltok az autóba --a változások számát ami eltér a normál napirendtől. Tudd, hogy gyermeked sikeresen átvészelje, korlátoznod kell az átmenetek számát. 
Az átmenetek még nehezebbek ha a gyerekek és szüleik éhesek és fáradtak! Ezekre az időkre különösen figyelj oda.
Az átmenetek korlátozása különösen meggondolandó, ha rokonok is bevonódnak, ilyenkor meg kell védened gyermekedet. A védelem azt jelenti, hogy hozzásegíted gyermekedet a sikerhez. Néha ez azzal jár, hogy nemet mondasz, néha meg kell győznöd őket, hogy te majd mész saját autóval, így nem fogsz másoktól függeni.
Korlátozni az átmenetek számát kreativitást és előrelátást igényel, de ez könnyít a problémán. 
Ahogy egyre idősebb egy élénk gyerek, egyre több átmenetet bír majd el. Minél fiatalabbak, annál nehezebben viselik az átmenetet. Az élénk totyogók hajlamosak leginkább az átmenetek okozta problémákra. Amikor észleled gyermeked korlátait és tudod, mikor kell kilépni, gyermeked sikeresebbé válik, és könnyebben mennek majd napjaitok. 
Ha nagyon odafigyelsz, élénk gyermeked elárulja neked, mikor éri el a végpontot. Figyeld nagyon közelről, és keress módot, hogy változtass napirendeteken vagy hajtsd végre amire szükségük van valahogy máshogy, mintha erőltetnéd, addig amíg valaki el nem éri a holtpontját. Mindig van egy megoldás, egy módja elfogadni a gyermek szükségleteit és a sajátodat is. Nézz utána. 

Az ajándéka egy lassan alkalmazkodó gyereknek, ő az első aki tudatja velünk: „Túl sokat csináltunk és itt az ideje, hogy a család lelassítson és szünetet tartson.”

Ha szeretnéd megérteni gyermekedet, gyere el 2 órás webináriumomra (ára csupán 5.000 Ft), ahol megtanulhatod a lassan alkalmazkodó alaptermészet kezelésének alapjait.

https://www.elenkgyerekek.com/kepzesek/webinarium/

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése