2013. december 21., szombat

Mit tehetsz, hogy nyugodtan teljen az ünnep?

Adj át információkat a rokonságnak és idegeneknek!Készítsd fel őket, hogy a gyermek nem azért húzódik el a pusziktól, mert utálja őket, hanem mert érzékeny, befelé forduló. Azért nem szalad rögtön a nagyapához a kabát levéle után, mert lassan alkalmazkodó, és kell idő, hogy oldódjon.
Készítsd fel gyermekedet a helyes belépésre. Ha kicsi még tartsd magad mellett amíg az üdvözlés tart, ha már nagyobb tanítsd meg neki, hogy köszönjön hangosan, fogjon kezet esetleg, aztán keressen magának egy csendes helyet, hogy tudjon oldódni, megfigyelhessen és akkor jöjjön vissza közétek, ha készen áll a kapcsolódásra. Tanítsd meg neki, hogy hogyan mondja el másoknak, hogy időre van szüksége, és ha készen áll, örömmel játszik a többiekkel.
Figyelj oda a tömeggel járó rendezvényekre!
Tömeg nem csak egy vásárban van, hanem lehet a nagyinál is!
 Mint egy szivacs magukba szívják ezek a gyerek a felnőttek feszültségét. A karácsonyi ebéd illata keveredik a parfüm és izzadságszaggal. A csillogás és a villogó fények, harsogó zene, csengettyűszó és a közös éneklés. Káromkodásokat és csacsogásokat mind mind az élénk gyermek befogadja. Percek alatt túlterhelődnek, ahogy az érzékek elárasztják testüket. Valamelyikük egyszerűen rád akaszkodik. Mások kiakadnak és karmolnak ordítoznak vagy szaladgálnak.
Később lesz szó majd az introvertált és az extrovertált élénk gyerekekről!
 Arra kérlek, hogy Karácsonyig néhány nap alatt próbáld megfigyelni a gyerkőcöt, attól nyugszik meg/töltődik fel, ha elvonul a szobájába és olvas, tévézik, számítógépezik vagy attól ha beszél és be nem áll a szája. Ha az előző csoportba tartozik az ünnepek alatt figyelj rá, és időnként távolítsd el a rokonságtól, vagy vigyetek csendes foglalkoztató játékokat. Ha a cserfes típus, akkor csak arra kell odafigyelni, hogy másokat ne akasszon ki annyira.


Ha érdekelnek a csúnya szavak átfordításai látogass el honlapomra: www.elenkgyerekek.com

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése