2014. április 8., kedd

Mi történik, ha nem mondod gyermekednek, hogy vad, vagy agresszív?



Kritikus az élénk gyerekek számára, hogy inkább szavakkal tanulják meg kifejezni erős reakcióikat mint tettekkel. Ha el tudják mondani, hogy mérgesek, nem kell megütniük bennünket, hogy az üzenetet átadják. A feladatunk az, hogy hozzánk forduljanak, építhessék szókincsüket --olyan szavakat, amiket arra használunk, hogy leírjuk és elmagyarázzuk az impulzivitást.
Olyan fiatalon mint 3 éves (valamikor már két évesen is) értik impulzivitásukat és jól érzik magukat vele. Sosem mondták nekik, hogy vadak, agresszívak vagy galádok. A szavak, amelyek impulzivitásukra koncentrálnak az életerőre, élénkségre, és energikusra helyezi a hangsúlyt, amely pozitív módon árasztja el testüket. Ezek azok a szavak, amelyek abban segítenek, hogy biztonságba érezzék magukat impulzivitásukkal, inkább mint zavarba jönnének vagy megijednének tőle. Ezért nem kell megvadulniuk, sikítozniuk, ütlegelniük vagy dolgokat dobálniuk, hogy kifejezzék magukat - vagy legalábbis legtöbbször. E helyett beszélni is tudnak róla. 
Élénk gyermekek szülei, akik tanulják, hogyan lehet jól kezelni az impulzivitást, beszélnek róla, és megnevezik az ahhoz kapcsolódó érzelmeket. 
Sosem késő. Idősebb gyerekek, akik nem hallották a szavakat, most kell hallaniuk. 
A szavak megfékezik a lobbanékonyságot, e nélkül a gyerekeknek nincs védőeszközük, hogy lelassíthassák reakciójukat.

Holnap pedig néhány konkrét mondatot mutatok meg nektek!



Ha szeretnéd megérteni gyermekedet, gyere el 2 órás webináriumomra (ára csupán 5.000 Ft), ahol megtanulhatod a dührohamok kezelésének alapjait.

https://www.elenkgyerekek.com/kepzesek/webinarium/

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése