2014. augusztus 13., szerda

A leghatékonyabb a direkt, egyenes beszéd!



Például, este 8-kor, egy hosszú forró nap után, szeretnéd, ha a gyerekeid lefeküdnének.Így hát mondod nekik, „Alvásidő van” és így is értetted – nincs több mese, nincs több pohár víz, nincs több ágyból kijövés. De a jelentése nélkül, lehet, hogy szabotálod magad azzal ha hozzáteszed az Ok vagy a kérem szót. 
Ahelyett egyenesen mond, „Itt az idő, hogy aludjatok, hozzáteszed „Alvásidő van, OK?” vagy „Menj aludni légy szíves” Könnyű így tenni. Élénk gyerekek össze tudnak szedni elég vad reakciókat az utasításainkra, ahogy hozzáadjuk a kérem vagy az OK-t egy puffer. 
Ez egy eszköz a kezünkben, hogy szétforgácsoljuk a heves reakciót, amit tudunk, hogy kapni fogunk. De ha a kérem és az Ok hozzákerül, élénk gyermekeink az utasításunkat úgy hallják mint egy kérdést és azonnal válaszolnak egy visszhangzó nemmel. 
Nagyon lényeges megválasztani a helyes szavakat, hogy megnyerhesd gyermeked kooperációját. Ha szeretnéd, hogy gyermeked megtegyen valamit és nem szeretnéd megvitatni azt, légy biztos az üzenet egy egyenes utasítás: „Alvásidő van,” „Játszhatsz az udvaron”„Mennünk kell” „Moss kezet evés előtt”, „ Az a szabály, hogy cipőt kell hordanod az iskolában”. Ezek mind egyenes utasítások. Tisztán és egyszerűen megmondják a gyereknek pontosan mit kell tennie. 
Egy élénk gyermek számára szülő repertoárjában szereplő világos utasítások nagyon fontosak. Ha az élénk gyerekek éhesek, fáradtak, közel vannak a „túlterhelődéshez” vagy a szituációval nem tudnak megbirkózni, létfontosságú, hogy a z üzenet világosan legyen kommunikálva.

Ha szeretnéd megérteni gyermekedet, gyere el 2 órás webináriumomra (ára csupán 5.000 Ft), ahol megtanulhatod az alapos megfigyelő alaptermészet kezelésének alapjait.

https://www.elenkgyerekek.com/kepzesek/webinarium/



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése