2014. július 10., csütörtök

Hogyan működnek jól a következmények?


Mi a helyénvaló következmény? 
Beszélhetünk természetes és logikus következményekről:
  • A természetes következmények ösztönösek. Ha nem hordasz kesztyűt, a kezed kihűl. Ezt nagyobb gyerekeknél működik, akik megértik a kapcsolatot a hideg kezek és a kesztyűnélküliség között. Ez nem hatékony egy bezárkózott 2 évesnél, akinek lövése sincs arról, hogy a kesztyű hiánya okozza a fájdalmat a kezén; habár, a természetes következmények egy kiváló esélye annak, hogy elkezdjük megértetni, a bűntényhez megfelelőek a következmények.
  • A logikus következmények összefüggnek a bűnténnyel és megerősítik az elgondolást amit meg akarsz tanítani. „Amíg nem takarítod ki a szobádat a megadott időre, nem kell mást csinálnod, amíg be nem fejezed.” Vagy, „Lehet, hogy többet kell takarítanod, hogy gyakorold a takarítás tudományát.” „Ha későn jössz haza, be kell bizonyítanod, hogy felelős vagy az időért az által, hogy korábbi időpont a hazajöveteli határ vagy rendszeresen felhívsz a hollétedről.” A bűntényhez megfelelő a következmény. 
A gyerekek tudnak neked segíteni, a következményekkel, akár csak a szabályokkal is. Kérdezd meg gyermekedet minek kell lenni a következményének annak, ha valaki megüt valakit a verekedésben? 
Mi a következménye annak, ha valaki nem áll le amikor anya vagy apa megkéri rá? 

Akkor állapítsd meg a következményeket, amikor mindenki nyugodt. 
Együtt, válasszatok ki olyan következményeket ami mindenkinek elfogadható. 
Nagyon lényeges, hogy a gyerek tisztába legyen a következményekkel az előtt, hogy elköveti annak megszegését . 
Ilyen módon gyermeked tudja, hogy a viselkedésével választ.
Gyakran egy egyszerű emlékeztető a következményekre elég hogy megakadályozza a nem elfogadható viselkedést. Mondhatod gyermekednek, „Emlékezz rá, ha nem takarítod ki a szobádat délután 5-ig, akkor azt választod, hogy nem mész a buliba ma este. Te választasz.”
A probléma a következményekkel az, hogy mint büntetés a legkevésbé hatékony hogy helyes viselkedést kapjunk. A leghatékonyabb módja, hogy megtanítjuk helyénvaló készségekre és megerősítjük gyermekünkben, mikor használja azokat. 
Nagyon fontos, hogy lefektesd a következményeket a nem kívánatos viselkedéshez a családodban, tudod, hogy előveheted őket, ha szükségük van rá. 
A következmények fontos eszközök, hogy megállítsák a kitartó gyerekeket. Használd őket, ahogy szükséges, de keress utakat, hogy gyermeked legközelebb sikeresebb legyen.




Ha szeretnéd megérteni gyermekedet, gyere el 2 órás webináriumomra (ára csupán 5.000 Ft), ahol megtanulhatod a kitartó alaptermészet kezelésének alapjait.

https://www.elenkgyerekek.com/kepzesek/webinarium/

 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése