2014. június 26., csütörtök

Generációk háborúja?



Az igen keresésének koncepciója nagyon sok ember számára ismeretlen. Sokunknak sokkal ismerősebb az én nyerek – te vesztesz tárgyalási forma. Ez egy teljesen más világ, amire felkészítjük gyermekeinket – egy világ, amelyben a kommunikációs problémák – megoldási képességek elengedhetetlenek a túléléshez. Sok ember nem képes látni a kapcsolatot az igen keresése egy kitartó gyermekkel, és megtanítása fontos élethez szükséges képességekre. Nem veszik észre, szándékosan eldöntik, mikor és hogyan vonjuk be gyermekeinket a folyamatba. Ezért kritizálják az erőfeszítéseket amikor a segítségükre van szükségünk és a legtöbb támogatásukra. Amikor keressük az igent gyermekeinkkel, tudomásunkra kell hozni másoknak, hogy ezzel nem feladjuk a szülői tekintélyüket. Észleljük gyermekünk kitartását, és megtanítjuk nekik hogyan használják helyesen. 
 
A zöldségesnél meghallottam két nagymamát amint mesélnek egymásnak unokáikról. Az egyikük unokája egy jövőbeli atléta reménység, egy élénk két éves, aki bármit meg tud mászni. Az édesapja megengedte neki, hogy a hátsókertben felmásszon a létrára. A nagymama mondta, „Majdnem meghaltam. Csak úgy megengedte. Ott állt és nézte ahogy felmászik, nem mondott egy szót sem. Meg fogja ölni magát, és mindez az én házamban!” Több mint valószínű, hogy a jövőbeli sztár atléta édesapja az igent választotta az agilis két évesének. Meghozta a döntést és támogatásnyújtás mellett megengedte neki, hogy próbálkozzon. A nagymama ezt nem értette. Arra gondolt, hogy az apa gondatlan, mivel a nagymama nagyon jól tudta, hogy egy két éves nem képes biztonságosan végrehajtani ezt a tettet. Megijesztette őt, ezért kritizálta az apát, a helyett, hogy támogatta volna erőfeszítéseit. 

Amennyiben élénk gyermeked egy lány, még fontosabb mások figyelmét felhívni arra, hogy mit csinálsz. Kultúránk nem elfogadó az öntudatos, kitartó kislányokkal szemben mint a fiuknál, főleg akik elsőszülöttek a családban, megtörve azokat a sztereotípiákat, milyennek kell lennie egy kislánynak. Segítenünk kell másoknak, hogy meglássák az értékét és erős oldalaikat az élénk kislányoknak. 



Ha szeretnéd megérteni gyermekedet, gyere el 2 órás webináriumomra (ára csupán 5.000 Ft), ahol megtanulhatod a kitartó alaptermésezt kezelésének alapjait.

https://www.elenkgyerekek.com/kepzesek/webinarium/



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése